З людьми і для людей – підсумки роботи у 2018 році Благодійного фонду «Баришівська зернова компанія»

21 Січ 2019

Допомога закладам освіти і охорони здоров’я, опіка культурою і спортом, ремонти доріг і об’єктів інфраструктури – далеко не повний перелік напрямків, які у 2018 році реалізували у Благодійному фонді «Баришівська зернова компанія». Про перспективи розвитку соціального напрямку діяльності Благодійного фонду – в інтерв’ю з директором Благодійного фонду «Баришівська зернова компанія» Яною Дністрянською.

  • На які напрямки найчастіше спрямовувались кошти у допомозі громадам в 2018 році?
  • Баришівська зернова компанія – це підприємство із «людським обличчям», ми працюємо з людьми і для людей. У компанії підхід до корпоративної соціальної відповідальності ґрунтується на переконанні, що бізнес відіграє важливу роль не тільки в економічному житті, але і в житті суспільства в цілому. У 2018 році Благодійний фонд не змінював напрямки допомоги громадам сіл, в яких господарює Баришівська зернова компанія. Чотири мільйони гривень було спрямовано на покращення рівня сільської освіти, медицини, культури, спорту, благоустрою та інфраструктури тощо. Тому громади підопічних сіл спільно з Благодійним фондом Баришівської зернової компанії зуміли реалізувати чимало корисних соціальних проектів, покращити умови перебування дітей у школах і садочках, підвищити рівень надання медичних послуг, відремонтувати дороги, реконструювати освітлення. Також у фонді традиційно підтримували осередки духовності та культури, спортивні ініціативи місцевих мешканців тощо. Не забували у Благодійному фонді  і про адресну допомогу. Ми допомагали соціально незахищеним категоріям населення: людям з інвалідністю, сиротам та напівсиротам, одиноким людям похилого віку та громадянам з онкозахворюваннями. Упродовж усієї історії Благодійного фонду вже стали звичними продуктові набори ветеранам, людям похилого віку, людям з інвалідністю до пам’ятних дат, солодощі дошкільнятам та школярам до новорічних свят.

– Розкажіть, будь ласка, про допомогу закладам освіти?

– Ми дбаємо про поліпшення умов навчання в школах, підтримуємо обдаровану молодь, покращуємо умови перебування діток в садочках, адже діти – майбутнє сіл та регіонів. На освітні проекти у 2018 році було витрачено майже 200 тисяч гривень. У цьому  році в системі освіти впроваджувалась програма «Нової української школи», тому чимало адміністрацій шкіл звернулись до нас за допомогою у реалізації реформи. Приміром, Благодійний фонд придбав нові меблі для першокласників в опорному закладі Вороньківського НВК, що у с. Вороньки Чорнухинського району Полтавської області, та у ЗОШ  І-ІІ ступенів у с. Жабки Лохвицького району Полтавської області. А школярам загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, що у с. Садове Баришівського району Київської області, БФ  «Баришівська зернова компанія» придбав стінку.

Також вручили нові парти для третьокласників Березанської НВК, що у м. Березань Київської області. Мультимедійні комплекси (інтерактивні дошки і проектори) подарували для учнів Полтавщини – для опорного закладу Вороньківського НВК, що у Чорнухинському районі, та для Жданівського НВК, що у  Лубенському районі. Фонд допомагав з ремонтами освітніх закладів у підопічних селах. Для прикладу, замінили старі вікна на нові металопластикові у Краснянській школі Іванівській ОТГ, що на Чернігівщині. Влітку Фонд брав участь в організації пришкільних літніх таборів, зокрема, сприяв наданню вітамінізованого збалансованого харчування дітей. Крім цього, Баришівська зернова компанія не залишає освітні заклади на одинці у вирішенні нагальних проблемах. Так, на початку опалювального сезону Благодійний фонд придбав теплогенератор для Чемерської школи, що у Козелецькому районі Чернігівської області, а для Семенівської школи, що у Баришівському районі Київської області, – насосну станцію для відновлення водозабезпечення.

  • А які останні великі проекти реалізував Фонд у підтримці сільської медицини?
  • Аби мешканці підопічних сіл отримували належні медичні послуги в комфортних умовах,  Баришівська зернова компанія та її Благодійний фонд допомагали закладам охорони здоров’я з ремонтами приміщень та меблями. За підтримки Благодійного фонду Баришівської зернової компанії  відремонтували найбільшу палату неврологічного відділення Пирятинської  центральної районної лікарні (Полтавська область). Благодійний фонд допоміг капітального відремонтувати місцевий фельдшерсько-акушерський пункт, вперше за 18 років його існування, у с. Жорнокльови Драбівського району Черкаської області. У Драбівцях Черкаської області придбали стільці для амбулаторії сімейної медицини. Благодійний фонд Баришівської зернової компанії на шляху реформування допоміг забезпечити заклади охорони здоров’я комп’ютерною технікою. Для фельдшерсько-акушерського пункту с. Рождественське Драбівського району Черкаської області закупили ноутбук. Для загальної амбулаторії сімейної медицини у с. Вовчик Лубенського району Полтавської області придбали принтер ксерокс. Вже третій рік поспіль наша акція “Здорова нація” допомагає і дорослим, і дітям. Благодійний фонд «Баришівська зернова компанія» та ТОВ «Діалог Діагностікс» в напрямку оздоровлення та захисту людей з цукровим діабетом та пропаганди здорового способу життя  придбали спеціальні тест-смужки «Accu-Chek», які передали для сільських фельдшерсько-акушерських пунктів (місцевих амбулаторій, районних лікарень) підопічних населених пунктів у Київській, Чернігівській, Черкаській та Полтавській областях, щоб допомогти українцям успішно контролювати небезпечну хворобу. Тонометри, глюкометри, засоби медичного призначення, медичне обладнання – це не повний перелік нашої підтримки на шляху до здорового життя громад.

  • З якою метою Фонд вкладає кошти в заклади культури?
  • У Баришівській зерновій компанії і її Благодійному фонді переконані, що з оновленням приміщень закладів культури повернеться їхній колишній престиж – осередків культури і підніметься на новий рівень життя мешканців підопічних сіл. Тому Благодійний фонд Баришівської зернової компанії допоміг з ремонтами будинків культури у селах Чорнухинського району Полтавської області – Харсіки та Пізники, а також – у с. Орлівка Куликівської ОТГ Чернігівської області.  До всього, Благодійний фонд Баришівської зернової компанії закупив і нові меблі для будинків культури. У цьому році подарували стільці для бібліотеки у с. Харківці Пирятинського району Полтавської області та крісла для будинку культури у с. Михайлівка Драбівського району Черкаської області. Обов’язково Фонд брав участь в організації святкових заходів до Дня села в усіх населених пунктах – допомагали організовувати атракціони, концертні програми, купували подарунки для вшанування жителів за їхні заслуги, дбали про святкове пригощання. Загалом, на культуру було витрачено біля 1 млн 250 тис. гривень.

  • Розкажіть, будь ласка, про співпрацю з  місцевими громадами?
  • Наша компанія комплексно та системно співпрацює з місцевими громадами 62 населених пунктів. Ямковий ремонту доріг, реконструкція вуличного освітлення, встановлення огорож або парканів біля адміністративних будівель – все це покращує благоустрій та інфраструктуру підопічних сільських територій. Фонд Баришівської зернової компанії виділив майже 200 тис. гривень на капітальний ремонт центральної дороги у с. Кукшин Ніжинського району Чернігівської області. Ямковий ремонт проводили за підтримки Баришівської зернової компанії у селах Чернігівщини – Хрещате, Нічогівка, Орлівка, Дроздівка, Чемер та Краснянській ОТГ; у селах Полтавської області – Вороньки, Сазонівка; у селах Черкащини – Свічківка, Кононівка. Також за сприяння Фонду реконструювали вуличне освітлення у с. Ждани Лубенського району Полтавської області.

  • Як Благодійний фонд допомагає у розвитку спорту?
  • Деякі проекти Фонду спрямовані на підтримку та розвиток спорту у сільських громадах (спортивних секцій, студій), ми допомагали у проведені різноманітних змагань. Для дитячої юнацької спортивної школи «Старт», що у м. Березань  на Київщині, придбали тенісний стіл. Для секції художньої гімнастики ГО «Довіра-2016», що у м. Березань,  подарували хореографічні станки. Також ми тісно співпрацювали з громадськими організаціями, котрі організовують виїзд спортсменів за кордон на різні змагання. Зокрема, допомогли громадській організації « Кіокукшинкрай карате» організувати поїздку спортсменів з смт Чорнухи Полтавської області на змагання з карате. Плідно співпрацюємо з місцевими осередками федерації футболу у м. Яготин Київської області, м. Гребінки Полтавської області, з громадською організацією «Оранжевий м’яч» у м. Пирятин Полтавської області.

  • А співпрацює Благодійний фонд з громадськими організаціями населених пунктів?
  •  Благодійний фонд «Баришівська зернова компанія» тісно співпрацює з громадськими організаціями, які створені при населених пунктах. Так, у с. Драбівці Золотоніського району Черкаської області місцева громада вирішила створити Центр місцевої активності  (ЦМА) –  заклад, що має завданням не тільки надавати послуги у сфері «дозвілля», а й займатиметься розвитком спільноти,  стане громадським, суспільним центром села. Благодійний фонд допоміг громадським організаціям (а їх у селі – 5) відремонтувати приміщення Центру місцевої активності. До речі, окрім надання матеріальної допомоги, ми навчаємо сільських голів, директорів шкіл, керівників громадських організацій, як проводити соціальну політику на селі, як звертатись до різних організацій за допомогою, як готувати документи на гранти. Ми навчаємо самостійно вирішувати свої проблеми.  Ми зацікавлені в розквіті і зростанні села. Ми робимо все, щоб це відбулося якомога раніше.
  • Дякую за розмову.

 

 

 

Контактна інформація

  • +380503329881
  • Шевченків Шлях 268
    м. Березань
    Київська обл
    Україна
    07540

    Карта »