Якість медичної допомоги у селі – кому і навіщо це потрібно?

22 Січ 2021

Більше місяця тому Баришівська зернова компанія розпочала масштабну програму допомоги  сільським закладам медицини – почала передавати амбулаторіям кисневі концентратори OLV-10 імпортного виробництва. Апарати мають отримати саме сільські амбулаторії, які першими приймають на себе удар усіх захворювань мешканців територіальних громад. «Ця допомога не просто дає змогу зняти значне навантаження з районних і обласних лікарень. Ми працюємо, щоб наблизити якісні медичні послуги до кожного селянина, і для їх отримання не потрібно було б далеко їхати», – вважає президент Баришівської зернової компанії Євгеній Радовенюк.

Та чи спрацьовує ця програма у сільській місцевості? Чи зможе медперсонал осягнути невідомий апарат і чи буде довіра до послуг, які він надає?

Олександру Тютюннику з Мелехів, що на Полтавщині цього року виповниться 72 роки. Незважаючи на поважний вік чоловік енергійний і завзятий. Разом з сином обхожують чималеньку пасіку – багато потрібно здоров’я для такої роботи. Та не уникнув Олександр Петрович небезпечного захворювання COVID-19. За показами, зокрема, сатурації крові, чоловіка направили на госпіталізацію до спеціалізованого відділення лікарняного округу.

Олександр Тютюнник, пенсіонер, мешканець села Мелехи, Полтавщина

  • Я поговорив зі знайомим лікарем. Він мені сказав: «Як хочеш, щоб до тебе начіплялись всі болячки, які й не хочеш – лягай у лікарню. Як ні – лікуйся дома.» А як його дома лікуватись? Болячка така, увесь світ налякала. І тут саме Баришівська зернова компанія передала нашій амбулаторії концентратор. І ми вирішили з моїм лікарем пройти домашній курс лікування. Ефект прийшов одразу. Буквально пару процедур на апараті –  і в мене підвищилась сатурація і сьогодні відчуваю себе чудово. Так думаю – якраз наші сільські лікарні треба розвивать. Бо вони ж у першу чергу нам допомагають за будь-якої біди.

Апарат має чималу популярність серед селян. Мова не лише про протидію COVID-19. Лікар амбулаторії Наталія Сягайло говорить, що апарат – прекрасне доповнення у комплексному лікування серцево-судинних захворювань, які в Україні стрімко «молодшають». Та чи потрібні спеціальні знання медперсоналу для користування концентратором?

Наталія Сягайло, лікар Вороньківської АЗПСМ, Полтавщина

  • Один із безумовних плюсів апарату – він надзвичайно простий у використанні. Спочатку думали треба його матеріальну базу довго вивчати. А виявилось – інструкція і електромережа. От і всі умови. А послуга, яку він надає поряд з простотою надзвичайно важлива і популярна. І ми вже на практиці пересвідчились на цьому. Менш ніж за місяць ми надали понад 20 послуг апаратом.

А от у Калайдинцівській амбулаторії її колишній лікар Борис Федорченко перевірив потрібність концентратора на собі. Та й, говорить, після цього було кілька прикладів застосування апарату при допомозі під час гіпертонії чи інших серцево-судинних захворювань.

Борис Федорченко, староста Калайдинцівського стратостату, Лубенська ОТГ, Полтавщина

  • Як медичний працівник одразу хочеш пересвідчитись у корисній дії апарату. Зокрема, перевірив його на собі. По показам лікаря проводив процедуру – реальні результати, при чому фіксовані. Перевіряли показники кисню в організмі – вони зростають і стабілізовуються. А спеціалісти добре знають – стабілізація окисневих процесів, забезпечення організму киснем важливе при лікуванні будь-якого захворювання.

Чи потрібне сільським закладам якісне медичне обладнання і чи готові ним користуватись лікарі на місцях? Ми запитали у самих селян – і отримали їхню відповідь. А як ви думаєте: чи потрібна така допомога сільським громадам? Чи можна було б обмежитись принципом «аби не з порожніми руками»?

Контактна інформація

  • +380503329881
  • Шевченків Шлях 268
    м. Березань
    Київська обл
    Україна
    07540

    Карта »