Чорнухинська ОТГ спільно з Баришівською зерновою компанією Grain Alliance запускають новий екологічний проект

24 Чер 2019

Меморандум про об’єднання зусиль у реалізації проекту «Чисте довкілля» підписали 21 червня директор Благодійного фонду «Баришівська зернова компанія» Яна Дністрянська і голова Чорнухинської об’єднаної селищної територіальної громади Олександр Василенко. Проект передбачає впровадження програми роздільного збирання і переробки побутових відходів на території Чорнухинського району. Цікава особливість – зібрані відходи, особливо поліетиленові пакунки і ПЕТ-пляшки, за задумом, планують переробляти у облицювальну плитку та черепицю. Таким чином проект забезпечує не просто цивілізоване поводження з відходами.

  • Ми маємо ідею створити замкнений цикл виробництва, щоб він приносив громаді вигоду. Сортувальна лінія, промислове виробництво плитки та черепиці з поліетилену одним махом допомагає вирішувати питання робочих місць у громаді, забезпечує нас якісними будівельними матеріалами. І, звичайно ж, ситуація з поліетиленовими «кульочками». Усі громади України, певно, знають, наскільки важка ситуація з утилізацією і прибиранням цього добра. Тому ми намагаємось не просто обійтися напівмірами «зібрати – продати». Кожен наш крок до реформування життя повинен вирішувати відчутні проблеми громади, – ділиться планами голова Чорнухинської ОТГ Олександр Василенко.

Лінію переробки відходів на корисні будівельні матеріали пропонує впровадити місцевий підприємець Олександр Лазоренко. Технологія ліцензована, екологічно безпечна, продукція має високі характеристики зносостійкості, термовитривалості. Та найголовнішою її перевагою усе ж залишається вирішення проблем з утилізацією побутових відходів у чорнухинській громаді. «Для нас саме допомога громада у вирішенні найболючіших проблем залишається у пріоритеті. Тому ми і приєднуємось до реалізації цього проекту», – говорить директор Благодійного фонду «Баришівська зернова компанія» Яна Дністрянська.

  • Ми взяли на себе фінансові зобов’язання допомогти проекту «Чисте довкілля». Питання стосуються придбання спеціальних сміттєвих баків, допомога у обладнанні спеціальних майданчиків збору відходів. Окремою допомогою ми визначили організацію інформаційно-просвітницької кампанії у питанні роздільного збору відходів. З людьми необхідно працювати, пояснювати їм масштаб проблеми, вигоду для громади і для них особисто. Ми вітаємо ініціативу керівництва Чорнухинського ОТГ – за вивезення відходів, які зібрані роздільно, люди платити не будуть, – пояснює Яна Дністрянська.

Найближчого часу старости сіл Чорнухинського ОТГ визначяться з місцями розташування майданчиків для роздільного збору сміття і на них почнуться будівельні роботи. До речі, реалізатори проекту планують вимощувати майданчики збору плиткою, виробленою з поліетилену. Тобто, вже перші етапи впровадження програми повинні скоротити витрати бюджетних коштів і мати зиск для громади.

Контактна інформація

  • +380503329881
  • Шевченків Шлях 268
    м. Березань
    Київська обл
    Україна
    07540

    Карта »