СЕЛА ТА СЕЛИЩА

24 Бер 2015

СЕЛА ТА СЕЛИЩА

ЗМОЖУТЬ ПРИЄДНАТИСЯ ДО МІСТ – НАБРАВ ЧИННОСТІ ЗАКОН

5 березня набрав чинності Закон № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який було прийнято Верховною Радою 5 лютого. Встановлено, що суміжні територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об’єднатися на добровільних засадах.

Об’єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською територіальною громадою, центром якої визначено селище, – селищною, центром якої визначено село, – сільською.

Адміністративним центром об’єднаної територіальної громади визначається населений пункт (село, селище, місто), який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об’єднаної територіальної громади.

Закон визначає умови та порядок об’єднання. Ініціювати об’єднання можуть:

1) сільський, селищний, міський голова;

2) не менш як третина депутатів від загального складу сільської, селищної, міської ради;

3) члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи;

4) органи самоорганізації населення відповідної території (за умови представлення ними інтересів не менш як третини членів відповідної територіальної громади).

Держава надає об’єднаній територіальній громаді субвенції на формування відповідної інфраструктуривідповідно до плану соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

У селах, селищах, визначених за рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади, за винятком її адміністративного центру, обирається староста на строк повноважень місцевої ради. Відповідні зміни внесено доЗакону «Про місцеве самоврядування в Україні». Староста є посадовою особою місцевого самоврядування та представляє інтереси жителів об’єднаної територіальної громади. Зокрема, він бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища.

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН

Контактна інформація

  • +380503329881
  • Шевченків Шлях 268
    м. Березань
    Київська обл
    Україна
    07540

    Карта »